13 Nisan 2015 Pazartesi

AFET 3 YIL SONRAYA: Gecekonduya seçim jesti

Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı gecekondu ve kaçak yapılarla ilgili tapu düzenlemesini yıllardır oyalayan hükümet seçim virajına girilince önemli bir jest yaptı.

Afet yasasına göre 15 Mayıs'ta kaldırılması planlanan tapu hakkına ilişkin düzenleme önceki hafta Meclis'e gelerek 3 yıl ertelendi. Ancak gecekonduda oturan hak sahipleri, düzenlemenin konuya kesin bir çözüm getirmeyip erteleme içerdiğine dikkat çekti. Siyasi partilerle görüşen mahalle sahipleri yine de bu gelişmeyi önemli görmekle beraber kazanılmış tapu haklarının kentsel dönüşümde de korunmasını hedefliyor. 
 51 mahalle birlik oldu  

1984 yılında devletin gecekondu sahiplerinden binlerce lira para alarak verdiği tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüşmesi öngörülüyordu. Daha önce çıkarılan imar affı kanunları ile de vatandaşların yaptıkları gecekondular ruhsatsız olmaktan çıkarılmıştı. Fakat şimdi devlet, vergi topladığı ve altyapı hizmeti götürdüğü gecekondu mahallelerindeki vatandaşların tapu hakkını, kentsel dönüşüm sebebiyle ellerinden alabilir. Bunun üzerine İstanbul'da 39, İzmir'de ise 12 olmak üzere 51 gecekondu mahallesi haklarını aramak için ‘Mahalleler Birliği'ni oluşturdu. Birlik, yapılacak kentsel dönüşümlerin rant getiren yerlerden değil deprem açısından riskli alanlarda başlaması gerektiğini söylüyor.
  


Kaynak: meydangazetesi.com.tr, 13.04.2015

Hiç yorum yok: