7 Eylül 2008 Pazar

Dünyanın En Pahalı Caddeleri

Dünyada hemen hemen her kent en seçkin markaların mağazalarının bulunduğu bir caddeye sahiptir. Tıpkı İstanbul`da Nişantaşı Abdi İpekçi caddesi veya Kadıköy`deki Bağdat caddesi gibi... Dünya markalarının yer aldığı bu alışveriş koridorlarında emlak fiyatları ister düşsün ister yükselsin, işler iyi gidiyor; yani en azından şimdilik! İşte dünyanın en pahalı caddelerinden bazı örnekler ve bunların civar alanlara yayılma girişimleri...

FIFTH AVENUE / NEW YORK
Gözde Yeri: 57. Sokak ve Fifth Avenue`nun kesiştiği yer
Kira: Metrekaresi 16.300 dolar
Piyasa Durumu: Birkaç kilometre güneyindeki Wall Street kan kaybetse de 50. ve 58. sokakların arasında yer alan Fifth Avenue bu yıl rekor kırdı. YÜksek meblağlar baş döndürürken bazı pazarlamacılar buradaki mağazalarını ticari kazanç kapısından çok pahalı reklam araçları olarak görmeyi tercih ediyor. Fifth Avenu`nun amiral gemisi olan Tiffany`s geçen yıl metrekare başına brüt 81 bin dolarlık satış gerçekleştirdi. BU rakam toplam satışlarının yüzde 10`una denk düşüyor.

BOND STREET / LONDRA
Gözde Yeri: Caddenin güneyindeki üçüncü kısım
Kira: Metrekaresi 9 bin 350 dolar
Piyasa Durumu: New Bond ve Old Bond gibi iki ana caddeden oluşan Bond Street 18. yy.`dan beri zengin Londralıların moda merkezi olarak biliniyor. Günümüzde ise Asprey`den Zegna!ya bütün markalar burada bulunuyor. Harry Winston`ın taşındığı No:171!deki mağazanın metrekare fiyatı yaklaşık 14 bin 560 dolar. Chanel ve Dolce&Gabbana caddenin en çok rağbet gören kısmında yer alsa da yakınlarındaki Conduit ve Bruton Streets de sayıları gittikçe artan prestijli kiracıları ağırlıyor.

AVENUE MONTAIGNE / PARIS
Gözde Yeri: Caddenin Prada ile Gucci arasında kalan çift sayılı bölümü
Kira: metrekaresi 7 bin 170 dolar
Piyasa Durumu: Turistik Champs Elysees ne kadar yüksek kiralarıyla bilinse de Christian Dior`ûn 1946 yılında ilk modaevini açtığı Avenue Montaigne, `haute couture` söz konusu olduğunda en üst kesime hitap ediyor. Chanel, Louis Voitton, ve Chloe burada yer alıyor. caddenin cirosu 2006 yılından beri fazla artmadı ve 200 metrekarenin üzerinde mağaza bulunmadığından dolayı bazı markalar yanı başındaki Rue Saint Honore`yi tercih etmeye başladı.

RODEO DRİVE / LOS ANGELES
Gözde Yeri: Brighton ve Dayton arasındaki 300 blok
Kira: Metrekaresi 5 bin 870 dolar ile 9 bin 240 dolar arası.
Piyasa Durumu: Julia Roberts`ın `Pretty Woman`daki ünlü eğlence sahnesinden çok önce Beverly Hills`in bu bölgesi zaten revaçtaydı; kiralar bu nedenle biraz yükselişe geçmiş olsa da, New York`un Fifth Avenu`suyla karşılaştırıldığında daha ucuz.

TVERSKAYA CADDESİ / MOSKOVA
Gözde Yeri: Manege Meydanı`ndan Mayakovskaya metro istasyonuna kadar olan bölge
Kira: Metrekaresi 5 bin 430 dolar
Piyasa Durumu: Tverskaya Caddesi Moskova`nın sayıları hızla artan zenginlerinin rublelerine gözünü diken Escada ve italyan ayakkabıcı Vicini gibi markaları cezbetmeyi başardı. Kiralar yüzde 10-15 oranlarında artış kaydetti.

CHUO CADDESİ/ TOKYO
Gözde Yeri: Chuo ve Marronnier`nin kesişme noktası
Kira: Metrekaresi 6 bin 740 dolar
Piyasa Durumu: Ginza bölgesine bir zamanlar büyük mağazalar damgasını vururken, Japonların beğenileri kişisel mağazalara yöneldiğinden Chuo`daki kiralar son beş yılda rekor kırdı. Kiralama faaliyetleri yavaşladıysa da perakendeciler hala dünyadaki lüks ürünlerin yüzde 40`ını oluşturan bir pazarda varlıklarını pekiştirme çabasında...

Kaynak: http://www.1insaat.com/g/century21_proje

Hiç yorum yok: