6 Eylül 2008 Cumartesi

Kuşadası'na 10 dev firma talip oldu

Proje çerçevesinde yapılacak 25 milyon dolarlık kongre merkezi için yarış başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük destek verdiği ve Kuşadası'nın turizmde kaderini değiştirecek 100 milyon dolarlık Kongre Vadisi'nin ilk etabı olarak ihale edilen 12 bin kişilik kongre merkezi, inşaat devlerinin kapışmasına sahne oldu.

Kuşadası - Adagöl çevresindeki 1 milyon 200 bin metrekarelik alana yapılacak, 1500 kişilik otel, sosyal tesisler ve Safari Park'ın bulunacağı Kongre Vadisi'ndeki yatırımlardan ilki olan kongre merkezine, 10 dev firma teklif vererek yapımına talip oldu. Yaklaşık 25 milyon dolara mal olacak 12 bin kişilik kongre merkezinin geçtiğimiz haftasonu gerçekleşen ihalesine, MNG Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nafiz Günal'a ait Günal İnşaat, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'e ait Doğuş İnşaat, Tepe Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Atalar'ın sahibi olduğu Tepe İnşaat'ın yanı sıra Mustafa Göçen'e ait Göçay İnşaat, Kemal Ayyıldızlar'a ait Ayyıldızlar İnşaat, Nihat Uludoğan'a ait Ulka İnşaat ile Osman Çelik'e ait Aks İnşaat, Özer Kutlu Ünal'ın sahibi olduğu Ünal İnşat, Naci Topsakal'ın sorumlu olduğu Enda-Bahadır Konsorsiyumu ve Mehmet Raif Yalgı'nın sahibi olduğu Yeni Teknik Yapı firmaları katıldı. İhalenin 10 gün içinde sonuçlanacağını belirten Kongre Vadisi'nin yaratıcısı 70 ortaklı KOMER A.Ş'nin Başkan Vekili Şinasi Hurda, kongre merkezinin temelini ise, 28 Nisan'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aydınlı Turizm Bakanı Atila Koç'a attırmak istediklerini söyledi.

5 yıldızlı otel
İhale edilen kongre merkezinin yanı sıra 100 milyon dolarlık kongre vadisine, 1500 kişilik 5 yıldızlı bir otel, "Civilarium" adı verilen alışveriş mekanlarının bulunduğu sosyal tesisler, amfitiyatro, üst düzey konuklar için 400 adet Efes Yamaç Evleri'nin benzeri villa, safari park ve iskele inşa edilecek.

Vadinin ikinci etap yatırımı olan 25 milyon dolarlık Civilarium'un bu yıl sonbaharda ihale edilmesi planlanırken 2007 ortalarında hizmete açılacak. 25 milyon dolara mal olacak 1500 kişilik 5 yıldızlı otel ise gelecek yıl ihale edilirken 2008 sonunda faaliyete geçecek.

25 milyon dolarlık 4'üncü ve son etap olan 40 adet Efes Yamaç Evleri benzeri villa, Safari Park, amfitiyatro ve iskele ise 2 yıl içinde ihale edilecek. Tamamı 100 milyon dolarlık yatırımın 50 milyon dolarlık yarısı, şirket ortaklarının öz kaynaklarıyla karşılanırken diğer yarısı dış kredi ile temin edilecek.

Geçen hafta sonu Tusan Otel'de bulunan KOMER A.Ş Merkezi'ne ve İstanbul'daki Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Merkezi'ne 10 firma tarafından teslim edilen 25 milyon dolarlık dev yatırımın teklif dosyaları, Aydın Bayındırlık İl Müdürlüğü Yetkilisi, şartnameyi hazırlayan firma görevlisi ve Kongre Vadisi Koordinatör Mimarı tarafından değerlendirilecek. Daha sonra verilen teklifler, Aydın Valisi Mustafa Malay'ın Başkanı olduğu 9 kişilik Komer A.Ş Yönetimi'ne sunulacak ve kazanan firma 10 gün içinde belirlenecek.

Kimler katıldı?
MNG Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nafiz Günal'a ait Günal İnşaat, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'e ait Doğuş İnşaat, Tepe Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Atalar'ın sahibi olduğu Tepe İnşaat'ın yanı sıra Mustafa Göçen'e ait Göçay İnşaat, Kemal Ayyıldızlar'a ait Ayyıldızlar İnşaat, Nihat Uludoğan'a ait Ulka İnşaat ile Osman Çelik'e ait Aks İnşaat, Özer Kutlu Ünal'ın sahibi olduğu Ünal İnşaat, Naci Topsakal'ın sorumlu olduğu Enda-Bahadır Konsorsiyumu ve Mehmet Raif Yalgı'nın sahibi olduğu Yeni Teknik Yapı.

Avrupa'nın en büyüğüİnşa edilecek kongre merkezi 12 bin kişi kapasiteli olacak.

İhaleyi kazanan firma, 29 Nisan'da temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak 45 bin metrekare kapalı alana sahip 2 katlı bir kongre merkezi inşa edecek.

Toplam kapasitesi 12 bin kişi olan kongre merkezinin 3 bin 500 kişilik dev bir ana salonu ve 8 bin 500 kişilik 6 bağımsız salonu ile çeşitli toplantı ve komite odaları bulunacak. Ayrıca Avrupa'nın en büyük kongre merkezine 2 cep sineması, 3 restoran, pastane, sağlık merkezi ve basın büroları inşa edilecek. Kongre merkezi, Kuşadası'nın turizm patlaması yapmasını sağlayacak.

3 dönem mimarisi Alışveriş mekanları ve sosyal tesislerin bulunacağı vadinin en önemli yapılarından mini kent Civilarium, Roma, Osmanlı ve Bizans olmak üzere Anadolu'da yaşayan 3 dönemin mimari özelliklerini taşıyacak.

Aynı anda 2 bin kişinin yararlanabileceği dev yemek salonlarının bulunacağı Civilarium içinde Agora isimli alışveriş merkezi yer alırken konukların sıkılmaması için her türlü ayrıntıya yer verilecek. Sohbaharda ihale edilecek Civilarium, 2007'de faaliyete geçecek.

100 milyon dolarlık yatırımın gerçekleştirileceği Kongre Vadisi'ne Efes Antik Kenti'ndeki tarihi yamaç evlerinin benzeri olan 40 adet villa yapılacak. Kendine ait iç avluları bulunan villalarda kongreler için gelen üst düzey panelistler konaklayacak. Ayrıca Efes Antik Tiyatrosu'nun bir benzeri de vadi içine inşa edilecek. Efes'e kısa bir mesafede, antik tiyatroyu ve yamaç evlerini, günümüz mimarisine ait doğal yapısıyla yaşama imkanı elde edilecek.

Kongre Vadisi'ne yapılacak yatırımların orta kısmında kalan ve Pigale Antik Kenti'nin bulunduğu Adagöl, KOMERN yönetimi tarafından derinleştirildi.

Mini Disneyland
Adagöl'ün içinde Kadırga adı verilen teknelerin dolaşacağını belirten Kongre Vadisi uygulayıcı mimarı Uğur Onur, bu teknelerin bağlanacağı bir de iskele yapılacağını kaydetti. Vadiye gelen konuklar, Adagöl'de teknelerle gezerek stres atacak.

Kongre Vadisi'nin 5 yıldızlı otel ve Civilarium adlı sosyal tesisinin ardından son etap yatırımlarından birisi de raylı sistemle gezilebilecek 500 bin metrekareye sahip Safari Park olacak. Macera Kapısı, Cennet Kapısı ve Sihirli kapı denen 3 kapıdan girilecek parkta, hayvanlar serbest olarak dolaşma imkanı bulacak. Yatırımcılar vadiye yapılacak Safari Park'ı, "Türkiye'nin mini Disneyland'ı" olarak adlandırıyor.

Türkiye'de turizmin merkezlerinden biri olan Kuşadası'na kurulacak Kongre Vadisi, konuklarına hem iş, hem de tatil imkanı yaratacak. Konuklar, düzenlenen kongrelere aileleriyle birlikte de gelme imkanına sahip olacak.

Ada'yı tercih edecekler
Aydın Valisi ve KOMER A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Malay, "Şu anda kuruluşlar kongreler için İstanbul ve Antalya'yı tercih ediyor. Ancak yapacağımız muhteşem vadi sayesinde pek çok kongreye ev sahipliği yapacağız. Artık dünyanın sayılı kongrelerinin Kuşadası'nda yapılacağından eminiz. En kısa zamanda hayata geçmesi için elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyacağız. Hem devlet, hem de turizmcilerin bu yatırımı hayata geçirmek için özverili şekilde çalışması Kuşadası'nı yürüklendiriyor."

Teklif veren firmalar ne diyor?
Oğuz Sarp (Ulka İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi):"Kongre Vadisi'ni yakından takip eden bir kuruluşuz ve devlet ile turizmcilerin işbirliğini takdirle izliyoruz. Tasarımı çok etkileyici ve Kuşadası'na gerçekten çok yakışacak. Biz 1986 yılında kurulmuş bir firma olarak bugüne kadar pek çok okul ve yurt inşa ettik. Mimari ve proje detaylarına çok önem vermemizle tanınırız. Son olarak Başbakan Erdoğan tarafından açılan Anadolu Grubu'na ait John Hopkins Hastanesi'ni yaptık. Bu nedenle şanslı olduğumuzu düşünüyorum."

Nezih Mataracı (AKS İnşaat Yetkilisi):
"Firmamız şu an zaten Kuşadası-Selçuk duble yolu inşaatını yapıyor. Daha önce Bandırma Susurluk Yolu'nu ve Düzce ile Bolu'da deprem konutlarını inşa ettik. Karadeniz Bölgesi'nde de önemli yapılara imza attık. İlk kongre inşaatı deneyimimiz olmasına rağmen çok iddialıyız. Kaliteli yapılar geride bıraktığımız için kendimize güveniyoruz."

İhsan Ayyıldızlar (Ayyıldızlar İnşaat Başkan Vekili):
"Biz daha önce 10 bin kişi kapasiteli olan DenizliKongre Merkezi inşaatını da yaptık. Yani 18 yılık bir firma olarak kongre merkezi konusunda tecrübe sahibiyiz. Şu anda Kuşadası'nda devam eden 700 konut inşaatımız var. Bu ihale konusunda da iddalıyız ve bugüne kadar yaptığımız inşaatlar da ortadadır. Son olarak Gebze'de yaptığımız Tübitak binası, Avrupa'nın en akıllı 4'üncü yapısı seçildi."

Yeni Asır - İlker Çoban

Hiç yorum yok: