5 Ağustos 2011 Cuma

Asmaçatı Alışveriş ve Buluşma Noktası

İzmir, Balçova'da bulunan Asmaçatı Alışveriş ve Buluşma Noktası Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı ve 2011'de yapımı tamamlandı.
Dışa dönük, sokakla buluşan bir mimari öngörüyle, Asmaçatı alışveriş ve yaşam merkezi projesi için Ege'nin çardak altında, sıcak havalarda gölgede, korunaklı, açık havada keyifli vakit geçirme konseptinden yola çıkıldı. Genellikle üstleri ya da yanları sarmaşık bitkilerle çevrili geleneksel çardak modelinden hareketle, merkezin çatısında yer alan, yaprak ve sarmaşıklardan esinlenilen metal örtü sayesinde korunaklı bir açık hava mekanı elde edildi. Çardak hissi yaratan elemanlar binanın dışında da kullanılarak bu vurgu desteklendi.
Butik bir konseptle inşa edilen projede tüm hızlı tüketim ihtiyaçları karşılayacak olan lokomotif marka Migros'un yanı sıra elektronik markalarını da içeren 18 mağaza ve restoranlar yer alıyor. Özellikle yeme-içme mekanları açık havayı hissedecek şekilde çardak altında tasarlandı.
Yakın çevredeki kampüs ortamının kazandırdığı genç dinamizm ile bölgenin hareketine bir merkez öneren, bireysel buluşmaların yanı sıra küçük konserler, sergiler gibi ortak etkinliklere alan açacak altyapısı ile Asmaçatı bu ortamı paylaşanların doğal rastlaşmalarıyla ilgi çekici anlara sahne olmayı hedefliyor. Asmaçatı, komşu üniversitelerin öğrencilerinin ve tüm gençlerin olduğu kadar özellikle yaz aylarında İzmir'de yaşayıp Çeşme yolu üzerinden yazlıklarına ulaşacakların uğrayacakları, kısa tatillerin hızlı alışverişi ya da birlikte yola çıkanların buluşma ve mola noktası olacak.
Asmaçatı'da alışveriş imkanlarından öte, dört mevsim Ege'nin yumuşak iklimininden yararlanılan bir atmosfer, bu noktada var olan bir eksikliğe çözüm yaratmak amaçlandı. Ege kültürünü içinde taşıyan, bölgenin yaşam ritmi ve sosyal alışkanlıkları ile uyumlu, çardak altı görgüsünü yaşatacak bu buluşma noktası, var olan yerel öğeleri içerdiğinden kentte yaşayanlar tarafından doğal olarak kabul görecektir. Son yıllarda dilimize yerleşen AVM kavramına bir yenilik getiren merkez, ABN - Alışveriş ve Buluşma Noktası kavramını sadece sosyal hayatımıza değil dilimize de kazandırmanın ve bu talebe karşılık yeni bir arz yaratmanın da öncüsü olmayı hedefliyor.

Proje Künyesi
Tasarım Ekibi: Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Tabanlıoğlu
Yardımcı: Murat Cengiz, Çağrı Akay, Seray Öztürk, Efe Öner, Fulya Ayşe Seviğ, Selen Ak Avuçlu, Gökhan Çatıkkaş
Mekanik Projesi: Elmeksan Mekanik
Elektrik Projesi: ERK Proje Mühendislik
Statik Projesi: Emir Mühendislik
Peyzaj Projesi: Paska İnşaat & Peyzaj
İç Mekan Projesi: Tabanlıoğlu Mimarlık
Proje Ofisi: Tabanlıoğlu Mimarlık
İşveren: ARK İnşaat
Proje Yeri: İzmir
Proje Başlangıç Tarihi: 2009
Proje Bitiş Tarihi: 2011
İnşaat Başlangıç Tarihi: 2010
İnşaat Bitiş Tarihi: 2011
Arsa Alanı: 22.763 m2Toplam İnşaat Alanı: 41.450 m2Müteahit: ARK İnşaat
Yapım Türü: Karma Yapı


Hiç yorum yok: