14 Ağustos 2011 Pazar

Dünya devi hangi ilçeye 500 milyon $ yatırım yapacak

Dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden Suudi Bin Ladin Group, Türkiye’nin istikrarına güvenerek yatırıma geliyor. Şirket, ilk etapta 500 milyon dolarlık yatırımla Armutlu’da konut yapacak.
DÜNYANIN ve Suudi Arabistan’ın yıllık 30 milyar dolarlık cirosuyla en büyük inşaat şirketlerinden Suudi Bin Ladin Group, Türkiye’ye yatırım kararı aldı. ABD’nin geçtiğimiz günlerde öldürdüğü Usame Bin Ladin’in aile şirketi olan Suudi Bin Ladin şirketi, uzun süredir Türkiye’yle ilgili yaptığı araştırmayı tamamlayarak ilk etapta 500 milyon dolarlık yatırım kararı aldı.
Şirketin adı Sena ya da Sema olacak
Armutlu’da konut projesi yapmayı planlayan Suudi Bin Ladin Group, bu yatırım için Türkiye’de şirket kurmak için de çalışmalara başladı. Şirketin adının Sema ya da Sena olmasını kararlaştırdıklarını ve buna göre başvuru yapacaklarını belirten yetkililer “Türkiye, özellikle referandum ve genel seçimler sonrası dünyanın en istikrarlı ülkelerinden biri oldu. Biz de yeni yatırım alanları başında Türkiye’yi tespit ettik. İlk etapta yapılacak olan 500 milyon dolarlık konut projesinin ise devamı da gelebilir” diye konuştu.
Suudi Arabistan’dan birçok şirketin Türkiye’ye yatırım için araştırma yaptığını söyleyen yetkililer, Suudi Bin Ladin gibi büyük bir şirketin gelmesinin diğerlerinin de yatırımları için cesaret verici olduğunu belirtti. Yetkililer, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının ve sanayileşmesindeki büyük gücün farkında olduklarını vurguladılar. Dünyada 30’dan fazla ülkede yatırımı bulunan ve özellikle Suudi Arabistan, büyük projelere imza atan Bin Ladin Grubu’nun toplam 30 bin çalışanı olduğunu vurgulayan şirket yetkilileri, Türkiye’de tarımdan sağlığa kadar yatırım yapılacak daha pek çok alan olduğunu bu fırsatları da değerlendirmek için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Mekke’de 7 bin bina yıkılacak
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Bekir Muhammed bin Ladin’in yaptığı Suudi Bin Laden Group’un son projelerinden birisi Mekke’de Kabe’nin yakınında yapılan Zemzem Tower’ı da içeren dev kompleks oldu. Suudi Oger Grubu’yla birlikte yapılan geniş kapsamlı inşaat projeleriyle Kabe çevresinin tamamen değiştirilmesi hedefleniyor. Çalışmalar kapsamında toplam 7 bin bina yıkılacak, 12 şeritli yol yapılacak. 14 milyar dolarlık proje, Oger ve Bin Ladin inşaat gruplarına verildi.
Uzun süre önce başlayan geniş kapsamlı çalışmalar kapsamında, Ömer Tepesi projesi çerçevesinde tepe, iş makineleriyle düzleştiriliyor. Bu alana 30’ar katlı 60 gökdelen inşa ediliyor. Toplam 230 bin metrekarelik alanda oteller, yerleşim birimleri, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisler yer alacak. Yapılan planlamalara göre bu bölgede en az 100 bin kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında 100 bin kişi aynı anda havalandırmalı özel alanlarda namaz kılabilecek. Kabe’nin hemen yakınına yapılan Zemzem Tower projesine Türkiye’den de büyük ilgi olduğu biliniyor.

Kaynak: 1insaat - 20.07.2011

Hiç yorum yok: