25 Ağustos 2011 Perşembe

Ekonomik Kriz Emlak Sektörünü Etkilemeye Devam Ediyor

Amerika'da ekonominin ikinci kez durgunluğa düşmesinden korkuluyor ve bu sefer, tüketicilerin durgunluktan daha fazla etkileneceği düşünülüyor. Amerika'da 2008 yılına oranla istihdam; üretim ve gelir verileri daha kötü. en sıkıntılı sektörlerden biri de yine emlak sektörü.
Mark Hudson, başkent Washington’da emlakçı... Washington, Amerika’da emlak sektörünün en az zarar gördüğü kentlerin başında geliyor. Her gün, satılık evler listesini gözden geçiriyor.

Mark Hudson, “2005 yılının Haziran ayıyla kıyasladığınızda 2011 Temmuz’unda ev satışları yüzde 40 oranında daha düşük. Bu da ekonominin her kesimini etkiliyor. Ve işin ilginci, biz Washington’da ülkenin geri kalanına kıyasla çok daha iyi durumdayız,” diyor.

Hudson’ın şu an satmaya çalıştığı evlerden biri Washington’un tarihi banliyölerinden birinde…

Hudson bu evi, birkaç yıl öncesine göre çok daha düşük bir miktara satacağını anlatıyor. Düşük fiyatlar da tüketicilerin kişisel varlığının bir yansıması…

Emlakçı Hudson, “Birkaç yıl önce satsalardı, şu kadara satarlardı. Şimdi, bundan 100 – 150 bin dolar daha ucuza satmak durumunda kalacaklar. Böyle bir miktar da emeklilik, yeni bir ev alma veya çocuklarını okuma açısından çok önemli bir meblağ” diyor.

Canlı bir emlak piyasası ve inşaat ekonomik toparlanmanın motoru olabilir. Ancak ekonomist Karen Dynan, bu sefer böyle bir beklenti bulunmadığını söyledi: “Emlak piyasasında talebin bu kadar düşük olması, tüketicilerin gelir beklentisinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Fiyatların daha da düşeceği kaygısı da bulunduğu sürece talep artmayacaktır ve sonuçta yeni inşaatların başlaması ve ekonominin bu sayede canlanması beklenmemeli.”

Uzmanlar belirsizlik faktörünün son derece önemli olduğunu söylüyor. Aynı korku, Amerika’nın kredi notunun düşürülmesinin ardından küresel piyasaların sarsılmasına neden oldu.
Ekonomist Karen Dynan, “Karamsarlık durumun kötüleşmesine neden olabilir. Eğer bir tüketici gelecek konusunda kaygılı olduğu için harcama yapmıyorsa talep azalmış olur ve perakende mal satıcıları yeni personel almaz. Bu, gelirin düşmesine neden olur ve yine tüketiciler harcamaları kesmeye yönelir,” şeklinde konuşuyor.

Hudson kişisel gelirinin yüzde 50 azaldığını anlatıyor. Harcamalarını kısmış ve gelecek konusunda kaygılı.
Emlakçı Hudson, “Yine bir durgunluk olursa ne yaparım bilemiyorum çünkü kesebileceğimi kestim. Daha fazlasını keserim ama zor olur. Şu anda kesebileceğimi kestim. Dolayısıyla bu korkutucu bir soru," şeklinde konuşuyor.
Kaynak: Amerika'nın Sesi - 17.08.2011

Hiç yorum yok: