7 Temmuz 2010 Çarşamba

Aliağa'nın değişimi ve yatırımlar

Adnan Saka
baskan@alto.org.tr

Geçtiğimiz haftalarda Aliağa'nın ekonomik büyüklüğünün ve hızlı değişimini gözden geçiren iki önemli toplantı yapıldı Odamızda. Bu toplantılardan birincisi, Deniz Ticaret Odası ile Odamız işbirliğinde düzenlenen Denizcilik Sektörü değerlendirme toplantısıydı. İkinci önemli etkinlik de, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından İzmir'in tanıtımına ve pazarlanmasına dönük Aliağa ilçe toplantısıydı.

Her iki toplantıda da Aliağa'nın son yıllarda yaşadığı hızlı dönüşüm ile ekonomik-hacimsel büyüme verileri açıklıkla ortaya konuldu. Denizcilik ve Liman hizmetlerinde son biryıldaki büyük yatırımlar ve Konteyner taşımacılığının Alsancak'tan ilçemize yönelmesi, Aliağa'nın bir üretim ve sanayi kenti hüviyetini büyük bir avantajla birleştirecek olan liman ve denizcilik kimliğiyle tamamlayacağını gösteriyor.

Aliağa, önümüzdeki 3-5 yılda inanılması çok güç değişimlere tanık olacak. Kuzey Ege Çandarlı Limanı başlayacak. Çevre yolu kısa süre içinde Limana kadar ulaşacak. ALOSBİ'de yeni yatırımlar hız kazanacak. Başta Enerji, petro kimya olmak üzere bir çok sektörde yeni yatırımlar gerçekleştirilecek. Metroda çalışmalar son aşamaya geldi. Aliağa tüm ulaşım ağlarının ortasında doğu Akdeniz'in bir stratejik-lojistik üssü olacak. Hızla limanlar kenti oluyoruz. Trafik çok artacak. Bunlar bugün bir çok kişinin hayal dahi edemediği bir büyüme ve değişim başlatacak.

Özellikle küresel ekonomik durgunluğun etkilerinin azalmasıyla birlikte Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımların yeniden hız kazanmasıyla hem bölgenin ihtiyacı olan, çevreyi koruyan, bölgedeki işsizliği azaltıp istihdam yaratan alanların artacağını öngörüyoruz. Ülkemizin ve bölgemizin; iyi teknolojiler kullanan, Çevreyi kirletmeden, çağdaş standartlarda yaşam alanı sunabilen yeni yatırımlara ihtiyacı var. Günümüzde artık bu tür yatırımların altyapısı modern, planlı ve denetlenebilir alanlar olan Organize Sanayi Bölgelerinde yapılması teşvik ediliyor. Bu anlamda önümüzdeki süreçte Aliağa organize Sanayi Bölgesi'nde hızla artacak yatırımlar bölgemizde ekonomik-sosyal refahın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Aliağa'nın liman ve denizcilik sektörlerinde hızla büyümesi ve ALOSBİ'nin bölgesel önemi bölgemizde başta yol-ulaşım altyapısı olmak üzere bazı önemli kamu yatırımlarının hızla hayata geçirilmesini zorunlu kılıyor. Her platformda, kurum ve kuruluşlarla diyaloglarımızda bu konuda neler yapılması gerektiği konusundaki görüşlerimizi dile getiriyoruz.

Aliağa'nın önümüzdeki döneme hazırlanması için öncelikle ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve planlama yapılması gerekiyor. İzmir Çevre yolu, eğer tali bağlantı yolları, ALOSBİ ve Limanlar bağlantıları iyi planlanabilirse bölgemizde büyük bir rahatlama sağlayarak, Aliağa'yı Lojistik bir merkez konumu kazandıracaktır.

Çevre Yolu'nu Sasalı Kavşağından uzatarak Harmandalı Kavşağı'na bağlayan Karayolları, yolu öncelikle 9 kilometre daha uzatarak Menemen'in girişindeki Koyun-dere'ye ulaştırmayı hedefliyor. Bunun ihalesi yapıldı. Çevre yolunun Koyundere Kavşağı'nın Aliağa'ya kadar olan bölümü için de projeler sürüyor. Çevre yolu önce Aliağa'ya, ardından da Çandarlı'ya kadar uzatılacak.

Çevre yolu, Sanayi bölgesi Aliağa için çok önemli bir makro altyapı yatırımı olacak. Ancak şu andaki projenin Aliağa'ya çıkış noktalarında sorunlar var. Birkaç yıl önceki bir araştırmaya göre Aliağa'ya günde 10 bin İzmir- Menemen çıkışlı araç yöneliyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi olarak biz günde 4-5 bin araç bekliyoruz. Bu yüzden çıkış noktalarımızı çok iyi belirlememiz gerekiyor. Nemrut Bölgesinde halen 40 milyon ton yükü toprak yollarda taşımaya çalışıyoruz. Çevre yolu gibi bölge için hayati önemdeki altyapı yatırımlarının bölgesel ihtiyaçlar, gelişme potansiyeli ve bölgesel vizyon dikkate alınarak yapılmasını gerekiyor.


Kaynak: http://www.alto.org.tr/author_article_detail.php?id=320

Hiç yorum yok: