12 Temmuz 2010 Pazartesi

İhtiyaçtan satılık Avrupa

Avrupa ülkeleri mali krizi aşamayınca sembol eserleri de dahil kamu mallarını satışa çıkardı. Kelepir Avrupa'ya Rusya, Çin ve Araplar talip

2001 krizinde gazetelerinde "Satılık Türkiye" manşetleri atan Avrupa ülkeleri mali krizi aşamayınca sembol eserleri de dahil kamu mallarını satışa çıkardı. Kelepir Avrupa'ya Rusya, Çin ve Araplar talip

Türkiye'nin 2001 yılında içine düştüğü mali krizde "Turkey for sale" (Satılık Türkiye) manşetlerinin atıldığı Avrupa ülkelerinde işler tersine döndü. Mali krizdeki Avrupa Birliği ülkeleri birbiri ardına aldıkları kemer sıkma önlemlerinin ardından şimdi de ellerindeki kamu varlıklarını satışa çıkarmaya başladı. İtalya'nın aralarında tarihi saray ve kalelerle birlikte plaj ve adaların olduğu toplam 9 bin varlığını satışa çıkaracağını açıklamasının ardından, Litvanya da sahip olduğu kamu varlıklarını satacağını duyurdu. Devletin sahip olduğu enerji şirketleri ve gayrimenkul şirketlerini de halka arz edeceklerini açıklayan Litvanya, bu yolla elde edilecek gelir sayesinde bütçe açığını azaltmayı planlıyor. İngiltere hükümeti de yaklaşık 53 milyar dolara denk gelen kamu varlıklarını on yıl içinde satmayı planlıyor.

SATIŞLAR KATLANACAK
2009'da Avrupa'daki kamu varlığı satışlarının yüzde 42'sini gerçekleştiren Almanya ise planladığı yeni kamu varlığı satışını daha çok yurtiçi bazda tutmayı hedefliyor. Sahip olduğu kamu varlıklarının bir kısmını satmayı planlayan bir diğer AB ülkesi ise Fransa. Bütçe açığını azaltmayı planlayan Fransa, önümüzdeki üç yılda sahip olduğu kamu binalarının yüzde 6'sını satmak için düğmeye bastı. Dünyanın önde gelen gayrimenkul ve danışmanlık şirketi CB Richard Ellis'in (CBRE) hazırladığı son raporuna göre AB ülkelerindeki kamu varlıkları satışı son dört yıla oranla 2010'da ikiye katlanacak. Rapora göre, son dört yılda yüzde 2 civarında olan kamu varlıkları satış oranı bu yıl mali krizdeki Avrupa'da yüzde 4'leri bulacak. Avrupa'da satışa çıkan varlıkların en büyük taliplileri arasında Rus, Arap ve Çinli işadamları gösteriliyor.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/07/11/ihtiyactan_satilik_avrupa


Hangi ülke ne satıyor?

İTALYA:
ARALARINDA saray, plaj, ada ve kalelerin yer aldığı toplam 9 bin varlığını satışa çıkaracak. Bu ay sonunda satışa çıkması planlanan gayrimenkullerin toplam getirisinin 3 milyar sterlini geçmesi bekleniyor. Satışa çıkarılması planlanan varlıklar arasında "Dünya'nın en seksi plajı" olarak bilinen Caprera Plajı ve 900 yıllık bir tarihe sahip olan Norman Sarayı da yer alıyor. İtalya Ulusal Hazine Varlıkları Ajansı sözcüsü Agenzia del Demanio, varlıkların satışının ilk etapta yerel ve bölgesel yönetimlere teklif edileceğini söyledi.

LİTVANYA
DEVLETE ait gayrimenkul ve enerji şirketleri halka arz edilerek, kurumların özelleştirilmesi süreci için düğmeye basılacak. 6.6 milyar euro değerinde yaklaşık 300 şirketin devletin elinde bulunduğu Litvanya'daki halka arzdan milyarlarca euroluk gelir bekleniyor. Ormanlık alan, demiryolu ve diğer ulaşım sektöründe halka arz projeleri planlanırken, bir kısım kamu binalarının satışı da gündemde.

YUNANİSTAN
MALİ kriz yüzünden "Adaları satılığa çıkartıyor" haberleri ile gündemden düşmeyen Yunanistan, kamu finansı konusunda danışmanlık hizmeti aldığı Lazard firmasından, sahip olduğu kamu varlıklarının satışı konusunda da fikir alacak. Yunanistan özellikle Ortadoğulu yatırımcılara yatırım fırsatları konusunda sıcak bakıyor.

ALMANYA
GELECEK 5 yıl içinde 6.8 milyar euroluk kamu varlıklarının yarısından fazlasını satmayı planlıyor. Konut satışlarını da gerçekleştirecek olan devlet, satışlarda önceliğin uluslararası yatırımcılardan çok yerel yatırımcıya sağlanması taraftarı. Satılamayacak diğer kamu varlıklarının ise kiralanması gündemde.

İNGİLTERE
ÇOĞUNLUĞU öğrenci yurtları olan kamu binalarının yanı sıra ulaşım dahil altyapı kurumları da satışa çıkarılacak. Yaklaşık 53 milyar dolar değerinde kamu varlığının on yıl içinde satılması planlanıyor. İngiltere de Almanya gibi satılamayacak varlıklarını kiralama yoluna başvuracak.

FRANSA
BÜTÇE açığını azaltmaya yönelik olarak sahip olduğu kamu binalarının yüzde 6'sını üç yıl içinde satmayı hedefliyor. Fransa Bütçe Bakanı Francois Baroin, devletin 28 bin mal varlığından bin 700'ünü satmayı planladıklarını açıkladı.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/07/11/hangi_ulke_ne_satiyor


Çinlilerin Avrupa iştahı kabarıyor

KÜRESEL krizin patlak verdiği ilk dönemde emlak fiyatlarının taban yapması ile ABD'de konut yatırımı fırsatları için özel turlar düzenleyen Çin, şimdi de gözünü Avrupa'ya dikti. Yunanistan'da Akdeniz'in en büyük ticaret limanlarından biri olan Pire Limanı'nın bazı bölümlerini 35 yıllığına kiralayan Çinli COSCO şirketinden sonra diğer Çin şirketlerinin de Avrupa'da olası satın almalara hazırlandığı öğrenildi. Avrupa'daki varlık satışları ile ilgilenen diğer uluslararası yatırımcılar arasında Ortadoğulu ve Rus işadamları yer alıyor.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/07/11/cinlilerin_avrupa_istahi_kabariyor

1 yorum:

Lütfi Mutluer dedi ki...

Mrb arkadaşım çok güzel bir blog olmuş başarılarının devamını dilerim..
Benim siteme de beklerim www.anindayorum.com
Hoşçakal...