28 Temmuz 2010 Çarşamba

Türk milyarderlerin Manhattan merakı

Amerika'nın en ünlü şehri New York'un kalbi sayılan Manhattan bölgesi Türk milyarderlerinin yeni gözdesi olmaya başladı.

Enerji, tekstil, turizm ve medya sektörlerinde yatırımları bulunan Ciner Grubu'nun sahibi Turgay Ciner, Manhattan'da dünyaca ünlü The Plaza Hotel'de 10,7 milyon dolara bir daire satın aldı. Ciner daha önce de aynı binada bir başka daire daha almıştı. Sabancı Holding'den ayrılarak Sedes Holding'i kuran Demir Sabancı da Manhattan 64. Cadde'de dört katlı bir binayı 2,9 milyon dolara satın aldı. New York merkezli internet haber sitesi www.turkavenue.com'un haberine göre Ciner'in aldığı daire 259 metrekare büyüklüğünde. Forbes tarafından yayımlanan dünyanın en zenginleri listesinde 937. sırada yer alan Ciner, Habertürk Gazetesi ve Televizyonu'nun yanı sıra New York Belediye Başkanı Mike Bloomberg'in sahibi olduğu Bloomberg TV'nin Türkiye hakları sahibi. Ciner'in servetinin 1 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

New York Belediyesi kayıtlarında 3 yatak odalı olarak yenilenen evin, 22 Eylül 2009'da satış işleminin tamamlandığı görülüyor. Daire, Bathurst Properties LLC tarafından 14,2 milyon dolara satın alındıktan bir hafta sonra Mart 2008'de 20,7 milyon dolardan satışa çıkarılmıştı. Ancak müşteri çıkmayınca dairenin fiyatı indirildi ve Ciner daireyi 10,7 milyon dolara aldı. Turgay Ciner, aynı binanın 17. katındaki 200 metrekarelik ilk dairesini ise 9,1 milyon dolara Ocak 2008'de satın almıştı. Ciner Grubu'nun bünyesinde Ciner Enerji ve Madencilik Grubu, Ciner Medya Grubu ve Ciner Ticaret, Sanayi ve Hizmet Grubu adı altında 3 grup ve çeşitli şirketleri ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Sabancı Holding'den ayrılarak Sedes Holding'i kuran Demir Sabancı ise Manhattan 64. Cadde'de dört katlı bir bina satın aldı. Geçen yıl Gratis markasıyla kişisel bakım ve günlük tüketim ürünleri mağazacılığına giren Sabancı'nın Manhattan'daki yatırımının satış işlemleri Brown Harris Stevens ile Leslie J. Garfield & Co., Inc emlak şirketlerince yapıldı. New York Belediyesi kayıtlarında binanın 2008 sonu itibarıyla değerinin 2,9 milyon dolar olduğu bilgisine yer verilirken, yine aynı kayıtlarda Demir Sabancı tarafından Temmuz 2009'da kurulan Sedesco, Inc şirketinin merkezi yeni alınan bina olarak görülüyor. Bina, New York Observer dergisine ortak olarak dikkatleri çeken ve emlak yatırımları ile tanınan Kushner ailesine aitti. Son olarak giriş katında geçen yıl kapanan La Houppa Ristorante isminde bir İtalyan restoranı, üçüncü katında da Mete Türkmen'e ait güzellik salonu bulunuyordu. Sedes Holding çatısı altında Gratis'in yanı sıra ElectroWorld, Sedes Sigorta, Odesa Polimer, Demas International ve Döysa Air gibi şirketler bulunuyor.

 
Kaynak: ZAMAN - 27 Temmuz 2010, Salı

Hiç yorum yok: